- آموزشی

معرفی ابزارهایی برای ساخت کتاب سه‌بعدی

حتما برای شما هم پیش اومده که قصد داشته باشید فایل pdf یک کتاب الکترونیک رو برای دانلود بینندگان سایتتون قرار بدین یا تصویر اون رو در ایمیل و لندینگ پیج بگذارید. اگر تعداد دفعات دانلود اون فایل، یا حتی زیبایی ظاهری سایت و ایمیل ارسالی براتون مهم باشه، باید راهی پیدا کنید تا بازدیدکننده‌ها تحریک بشن بیشتر روی تصویر دانلود کلیک کنند، یا از صندوق ایمیلشون به سایت شما بیان برای دانلود کتاب. اگر قصد فروش کتاب چاپی یا الکترونیک و درست کردن آگهی برای فروش اون دارید هم قرار دادن عکس تک بعدی و تخت کتاب، یا نوشتن اسم اون، متاسفانه هیچگونه تحریکی در کاربران ایجاد نمی‌کنه تا روی آگهی کلیک کنند. اما برای تشویق بینندگان ایمیل یا سایت یا آگهی کتاب به کلیک هم راه‌هایی وجود داره.

یکی از این راه‌ها شبیه‌سازی یک کتاب واقعی یا ماکت به صورت سه‌بعدی می‌تونه باشه. در کنار نیازهایی که در بالا گفته شد، گاهی به من و سایر همکارهای گرافیستم، پیشنهاد طراحی جلد کتاب داده می‌شه. بارها شده که کاری رو تحویل مشتری دادم، ولی مشتری نتونسته ارتباط حسی خوبی با اون طراحی کاور داشته باشه، چون اون طرح رو بصورت “کتاب” نمی‌دیده. برعکس گاهی کاری رو تحویل دادم و خوشش اومده، اما بعد چاپ از طرح ناراضی بوده.

توی این نزدیک بیست سالی که کار طراحی گرافیک انجام می‌دم، فهمیدم یکی از راه‌های درک بهتر مشتری از کارش در مرحله مشاهدهء اتود (پیش‌طرح)، این هستش که کار دیزاین رو به شکل محصول نهایی نشونش بدیم. به بیان راحت تر، بجای تحویل فایل کار، “ماکت” نهایی رو بسازیم و تحویلش بدیم. ساخت این ماکت بصورت فیزیکی هزینه‌بر و وقتگیر هستش. ولی بصورت تصویر، چنانکه خواهم گفت نه. مثلا مشتری سفارش بیلبورد داده، می‌تونید پیش‌نمایش رو برای تایید، کاملا بصورت یک بیلبورد کنار یک میدان یا حتی محل واقعی به مشتری نشون بدین. انجام این کار(ساخت ماکت) به لحاظ فنی برای طراحان گرافیک کاری نداره، اما برای افراد عادی، یعنی کسانی که به نرم‌افزارهایی مثل فوتوشاپ آشنایی ندارند، کمی مشکله و نتیجه کار معمولا چیزی مصنوعی از آب در میاد. توی این نوشته، من براتون (با فرض اینکه گرافیست نیستید)، چند راه ساده و بدون نیاز به آموزش برای رفع این مشکل ارائه می‌دم.

◄ نوشته: مهدی محجوب، طراح گرافیک

با گسترش و تمایل عمومی به ساخت کتاب‌های الکترونیکی و تشویق افراد جهت منتشر کردن یک کتاب برای تقویت پرسنال برندینگ و مطرح شدن و غیره، عملا بیننده‌ها با تعداد زیادی گزینه مواجه هستند که لزوما همه اون‌ها رو دانلود و مطالعه نمی‌کنند. برای تشویق بیننده به دانلود کتابتون، باید کتاب شما با شکلی متفاوت از بقیه ارائه بشه، بهتره تصویر کتاب رو بصورت یک کتاب غیر الکترونیک و چاپی در معرض دید بیننده قرار بدین. برای ساخت چنین کتاب‌هایی یا باید به کار با نرم‌افزار فوتوشاپ در حد متوسط آشنایی داشته باشید، یا ترفندهای دیگری رو به کار ببرید. یکی از این ترفندها، استفاده از سرویس‌های آنلاین برای ساخت کاور سه‌بعدی برای ایبوک هست. در ادامه چند سایت رو معرفی می‌کنم که خودم ازشون استفاده کردم و خیالم راحته ازشون (تعداد این سایت‌ها زیاده اما این‌ها رو شخصا تست کردم). در این سایت‌ها می‌تونید با آپلود کردن فایل صفحهء جلد کتاب، یک ماکت سه‌بعدی از اون رو تحویل بگیرید. این سایت‌ها تفاوت‌های ریزی هم با هم دارند که در ادامه توضیح می‌دم.

• مقدمه: حاضر کردن فایل جلد برای آپلود

◄ اگر نویسنده هستید یا خودتون کتاب رو آماده کردید، پس فایل جلد کتاب در اختیارتون هستش.
◄◄ اگر نه و قصد دارید کتاب کس دیگری رو برای دانلود یا نمایش قرار بدین، قطعا فایل pdf رو دارید و می‌خواهید بگذارید برای دانلود، نیاز به عکس جلد اون کتاب دارید که احتمالا در ابتدای pdf هست. برای به دست آوردن عکس معمولی جلد، راه ساده اینه که اون کتاب رو سرچ عکس در گوگل بکنید، و بعد پیداکردن طرح جلدش، کپی کنید. اما اگر نبود، می‌تونید به سادگی pdf رو بکشید (drag) داخل فوتوشاپ، و از پنجره‌ای که بعد از کشیدن باز میشه، صفحهء جلد رو انتخاب کنید تا باز بشه. فایل حاصل رو با یک فرمت رایج عکس مثل jpg ذخیره کنید تا در ادامه استفاده کنید. پس در کل برای شروع، شما تصویر عادی جلد کتاب رو لازم دارید.

■ سه نکته مهم!

  1. سایت‌هایی که معرفی می‌کنم برای کتاب‌های انگلیسی هستند که از چپ باز می‌شن. بنابراین بهتره که فایل عکس جلد کتاب رو اوّل قرینهء آینه‌ای کنید (Mirror)، و بعد در سایت سازنده جلد سه‌بُعدی آپلودش کنید، در نهایت فایلی که از اون سایت تحویل می‌گیرید رو مجددا قربنه آینه‌ای کنید تا جلد فارسی درست بشه.
  2. اکثر مواقع، ایبوک‌ها فاقد عطف هستند. عطف بخشی از جلد هست که در عرض کتاب هستش، و پشت جلد و روی جلد رو به هم وصل میکنه، (اون قسمت جلد که وقتی کتاب‌ها در کتابخونه چیده شدند، از جلد کتاب می‌بینید!)، بنابراین در اون سایت، قالبی رو انتخاب کنید که عطف نداشته باشه. یعنی زاویه‌ای از کتاب باشه که عطف دیده نمی‌شه…
  3. ممکنه در زمانی که این مطلب رو می‌خونید یکی از این سایت‌ها به دلیلی کار نکنه یا -مخصوصا به ایران- خدمات نده. ناامید نشید! برید سایت بعدی که معرفی کردم. خروجی‌ها تقریبا شبیه هستند.

خوب، بریم!

۱• اولین سایتی که خدمات ساخت آنلاین و رایگان کاور سه بعدی کتاب ارائه می‌ده، زیرمجموعه‌ای از سایت diybookcovers.com و به آدرس + هستش. در این سایت در چند مرحله ساده، با دادن عکس جلد کتاب، ماکت سه بعدی اون رو نه تنها بصورت کتاب، بلکه بصورت ایبوک ریدر، موبایل، تبلت و… دریافت می‌کنید. فرمت فایلی که بهتون می‌ده PNG پشت شفاف هستش. برای اینکه جلد کتابتون در در چدین دیوایس یا شکل مختلف به بیننده ارائه کنید، مجبورید چندبار فایل رو آپلود کنید و هربار یک نوع از کارهای سه بعدی رو انتخاب کنید. این سایت در اورگان آمریکا هست و به قصد کمک به نویسندگان برای ساخت ماکت کتاب‌هاشون درست شده، و تا زمان نوشتن این مطلب، به بیش از ۵۷هزار نفر کمک کرده ↓

۲• یکی دیگر از این سایت‌ها، زیرمجموعهء سایت Adazing.com، در این آدرس + است. در این سایت شما با محدودیت تعداد دفعات استفاده مواجه هستید و تنها یک نوع طرح سه بعدی به شما ارائه می‌گردد، ضمن اینکه مجبور به ارائه ایمیلتون هم هستید، اگرچه ایمیل تایید نیاز نداره و می‌تونید یک چیز الکی وارد کنید! اما در عوض کار با این سایت بسیار ساده است. ضمن اینکه در صورت خرید اشتراک این سایت، بی‌نهایت طرح‌های سه بعدی در چند دقیقه به شما ارائه می‌شه، حتی فیلم هم از کتابتون آماده می‌کنند! فرمتی که در این سایت برای عکس سه‌بعدی ارائه می‌شه هم PNG با پس‌زمینه شفاف و قابل تغییر هستش. این سایت آمریکاییه و مدیرش آقای سی.جِی مک‌دنیل طراح و مشاور بازاریابی هستند↓

۳• یکی از سایت‌های خیلی قوی که اخیرا تبلیغات زیادی رو هم در گوگل انجام می‌ده و از بعضی لحاظ هم خیلی خاصّه، زیرمجموعهء سایت boxshot.com به آدرس + هستش، که در یک کلام بسیار خفنه! اما متاسفانه کیفیت خوب کار رو فقط به کاربران دارای حق اشتراک می‌ده (اهمیت نداره! همون فایل رایگان که می‌ده برای وب و شبکه‌های اجتماعی کافیه!). اما چه چیزی این سایت رو از دوتای قبلی متمایز می‌کنه؟ این سایت به شما امکان می‌ده علاوه بر آپلود همزمان پشت جلد، روی جلد و عطف، بصورت کاملا داینامیک زاویهء تصویرتون رو هم مشخص کنید! می‌تونید انقدر کتاب رو بچرخونید تا ببینید کدوم زاویه رو دوست دارید. همچنین می‌تونید نور و سایه و خلاصه هرچیزی که به درد ارائهء زیباتر کتابتون میخوره خودتون تعیین کنید. فایلی که به شما می‌ده درسته که PNG هستش، اما متاسفانه پس‌زمینه شفاف نیست و سفیده. اگر خودتون بلد نیستید این مشکل رو در فوتوشاپ حل کنید، بهتره موقع انتخاب حالت فایل سه‌بعدی، سایهء قوی انتخاب کنید که تا حدی سفیدی پس‌زمینه رو جبران کنه. به سادگی سه فایل جلد، پشت جلد و عطف رو آپلود می‌کنید، زاویه و نور رو انتخاب می‌کنید و کلید Render رو می‌زنید، و تمام↓

۴• سایت بعدی که معرفی می‌کنم، زیرمجموعهء سایت bookbrush.com هستش، به آدرس +. این سایت متاسفانه نیاز به رجیستر (رایگان) داره، اما نیاز به تایید رجیستر ندارید و می‌تونید یک ایمیل فرضی بگذارید که مورد مزاحمت ایمیلی قرار نگیرید. بخش رایگان سرویس‌هاش کمی محدودتره، اما در عین حال ویژگی‌هایی به نسبت سایر سایت‌های ذکر شده داره، از جمله اینکه شما می‌تونید مشخص کنید که قراره تصویر سه‌بعدی تولیدی رو در چه محیطی استفاده کنید. مثلا اینستاگرام، توییتر یا فیس بوک یا هر شبکه اجتماعی دیگه. سایت خودش بر مبنای اون محیط عکس بهینه‌شده با سایز استاندارد آماده می‌کنه. همچنین می‌تونید برای کتابتون بک گراند تعیین کنید یا از بانک پس‌زمینه‌های سایت استفاده کنید. امکان این رو دارید که از بین چندین زاویه مختلف کتاب، زاویه مورد علاقه‌تون رو انتخاب کنید. بهتون توصیه می‌کنم اگر قراره چندکتاب رو سه‌بعدی کنید، و کنار هم قرار بدین، بهتره همه‌شون از یک زاویه باشند. ↓

۵• سایت جالب دیگه، dunnnk.com هستش: + ، این سایت فرق جالبی با سایت‌های قبلی داره، در اینجا شما می‌تونید تصویری ایبوک خودتون رو در یکی از دیوایس‌های خواندن ایبوک تحویل بگیرید! از موبایل تا تبلت. از مک‌بوک تا ساعت هوشمند و… به سادگی فایل جلد رو آپلود می‌کنید و با انتخاب یکی از قالب‌ها، در چندثانیه ایبوک خودتون رو روی اون قالب تحویل می‌گیرید. نیاز به هیچ نوعی از رجیستر و پرداخت و… هم نداره. ↓

ادامه دارد…

◄ نوشته مهدی محجوب، طراح گرافیک

طراحی گرافیک مهدی محجوب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *